{ "title": "Kuduz Serumu", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Serumu-39449.jpg", "date": "20.01.2024 08:26:32", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Kuduz Serumu, Hasta hayvanın ısırması sonucu temas yoluyla bulaşan virüs hastalığıdır. Kurt, çakal, yarasa, sırtlan, tilki gibi memeli hayvanlarla aşılanmamış köpek, kedi, inek gibi hayvanların insanları ısırmasıyla oluşur. Kuduz olan hayvanın başlangıçta, saldırgan ve felç dönemi vardır. Hastalık ortaya çıktıktan sonra 3-7 gün içinde hayvan ölür. Başlangıç dönemi 2-3 gün sürer, hayvanda davranış bozuklukları ortaya çıkar. Saldırgan dönemi de 2-4 gün sürer. Kuduz olan kedi ve köpek başlangıçta ürkek olur. Alışık olmadığı şeyleri yeme isteği oluşur. Su içme isteğinde artış olur. Gözlerde büyüme ve kızarıklık, hırçınlaşma, ağızdan salya akması, her önüne gelen canlıyı ısırma isteği ortaya çıkar.

Felç dönemi 2-4 gün sürer. Öncelikle ısırılan bölgeden başlayarak bütün organlarda felç görülür. Hayvanın sesi değişir, dengesini kaybeder. Felç geçirmesiyle 1-2 gün içinde ölür. Kuluçka süresi ısırığın şiddeti, ısırık yerinin beyne yakın olması ile ilgilidir. İnsanlara virüsün geçmesi ile iştahsızlık, yorgunluk, ateş, ısırık bölgesinde ağrı ilk belirtilerdir. Daha sonra saldırganlık, huzursuzluk, depresyon, uykusuzluk, ateş, boğaz ağrısı, bulantı, kusma görülür. Şüpheli bir hayvan tarafından ısırılan kişinin yarası sabunlu su ile yıkanmalıdır. Yaraya antiseptik uygulanmalıdır. Isırılan bölge beyine yakınsa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilir ve en kısa sürede tedaviye başlanır. Sabunlu su ile yıkandıktan sonra yara içine ve etrafına hesaplanan dozda kuduz serumu enjekte edilir.

Kuduz Serumu

Rabies Immun Globulin (RIG): Tek doz halinde 20 İÜ/kg olarak hesaplanan dozun yarısı yara çevresine, yarısı İM olarak uygulanır.

Antirabies Serum (ARS): At kaynaklıdır. Tek doz halinde 40 İÜ/kg ülkemizde bulunan hiperimmun at serumu 0,5 ml/kg olarak uygulanır. ARS'nin etkileri daha fazla olduğundan RIG kullanılır.
" } ] }