{ "title": "Kuduz Nedir", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Nedir-51916.jpg", "date": "21.01.2024 02:53:49", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kuduz Nedir, kuduz çoğunlukla hayvanlarda ortaya çıkan virüs kaynaklı olan bir hastalık çeşididir. Kuduz olan hayvanların ısırması, yalaması yahut seyrek şekilde tırmalaması sonucunda bulaşan salyalar sebebi ile insanlara kolaylıkla bulaşmaktadır. Sinir sisteminde özellikle kendisine özgü olan belirtileri ile kendisini gösteren kuduz hastalığı, ölüm vakaları ile sonuçlanabilmektedir. Günümüzde kuduz hastalığı en çok üstünde durulan hastalık çeşitlerinden bir tanesidir. Kuduz aşısının yaygınlaşmasına rağmen dünya üzerinde her sene 12 binden fazla insan maalesef kuduz hastalığından hayatını kaybetmektedir.

Kuduz Neden Olur?

Kuduz hastalığı genellikle virüse bağlı olarak meydana gelmektedir. Kuduz hastalığının virüsü özellikle düşük sıcaklıklara dirençli olmasından dolayı ısı yolu ile kesinlikle etkisiz hale getirilemez. Kuduz virüsü mor ötesi ışınlara çok duyarlıdır. Kuduz virüsü bütün memelilerde bu hastalığa yol açabilmektedir. Kuduz virüsü taşıyan hayvanın tırmalaması ya da ısırması esnasında meydana gelen yaradan insan vücuduna girmesi ile hastalık kolayca bulaşır. Kuduz virüsü bazen sağlam olan mukozadan bile vücuda kolaylıkla girebilir. Kuduz virüsü kişiye bulaştıktan sonra 14 gün süresince vücuda girdiği yerde sabit kalır, ancak miktarı çok azalır. Bu durum özellikle kuduz virüsü için gizlenme dönemidir, kesinlikle virüse rastlanılmaz. Ancak daha sonra virüs kendisini göstererek ortaya çıkar. Kuduz hastalığının ilerlemesi ile bu virüs sinir sistemine gizli şekilde ulaşmayı başarır. Fakat kuduz virüsünün vücutta çevresel sinirler yolu ya da kan yolu ile mi, yayıldığı bilinmemektedir.

Kuduz Bulaşma Yolları

Kuduz özellikle hayvan hastalığıdır ve insanlara çok seyrek olarak bulaşmaktadır. Kuduz hastalığının insanlara bulaşma yolu genellikle köpeklerden kaynaklanmaktadır. Kuduz belirtisi göstermeyen klinik bakımdan salıklı olan köpekler, tükürük yolu ile kuduz virüsünü bulaştırmaktadır. Fakat kuduz hastalığı farklı yollar ile bulaşabilir, ancak en yaygın ısırma ya da yaralı olan ciltten yalaması esnasında tükürük yoluyla virüsü bulaştırmaktadır.

Kuduz Nasıl Yayılır

Kuduz hastalığının oldukça değişken kuluçka dönemi bulunmaktadır. Takriben 3-6 hafta arasında olan bu süreç, olguların büyümesi ile 15 gün-4 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak virüsün kuluçka dönemi yıllarca uzun süreli olarak da gözlenmiştir. Kuduz hastalığı yayıldıktan 6-7 ay sonrasında seyrek olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü virüsün kuluçka dönemi farklı etmenlere bağlı olmaktadır. Yetişkinlere nazaran çocuklarda kuduz hastalığının belirtileri daha erken ortaya çıkmaktadır. Kuduz virüsü bazen huzursuzluk, yüksek ateş, karıncalanma ve duyu yitimi gibi bazı belirtiler göstermektedir. Ayrıca kuduz hastalığı bulaştığı zaman ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bazen kişide morarma, kasılma ve titreme şeklinde kuduz hastalığı belirti göstermektedir. Kuduz hastalığının yayılımı kuluçka döneminden sonra 6 hafta-4 yıl arasında değişkenlik gösterir.

Kuduz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisindeki esas amaç hastaya kas gevşeticiler verilerek yatışmasını sağlamaktır. Hiperimmün serum ile hastanın soluk borusunun delinmesi kontrollü şekilde yapay solunum tedavisi denemiştir. Fakat bu yöntem çoğunlukla hastanın yaşamını biraz daha uzatılabilmiştir. Bu tedavi şekli ile insanlar sadece 15 ile 20 gün yaşamaları sağlanmıştır.
" } ] }