{ "title": "Kuduz Kurt", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Kurt-41116.jpg", "date": "19.01.2024 14:06:40", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuduz kurt; memeli hayvanlarda ve insanlarda görülen huzursuzluk, felç edebilen, sinirlilik semptomları görülen, şuur kaybı yaşanan ve sonuç olarak ölümle sonuçlanan viral bir rahatsızlıktır. Kuduz rahatsızlığında bulaşma kesinlikle ısırılma, bakteri ve virüsü taşıyan salya ve sıvıların açık bir yara ile teması sonucu bulaşmaktadır. Bulaşmada en önemli etken memeli hayvanlar olan yarasalar, başıboş kedi ve köpekler, kemiriciler ve vahşi et oburlar sıralanmaktadır. Böcek ve kuşlarda kuduz rahatsızlığına rastlanmaktadır.

Kuduz kurt rahatsızlığı kaça ayrılır?
Hastalığın kuluçka dönemi 8 gün ve 2 yıl arasında değişmektedir. Fakat çoğunlukla kuluçka süresi 40 gün olmaktadır. Bu evrede kuduz aşısı ve antiserum uygulanarak hastalığın önüne geçilmektedir. Fakat semptomlar ortaya çıktıktan sonra artık hastanın kurtuluşu söz konusu değildir, hiçbir yöntem faydalı değildir.

Kuduz kurt rahatsızlığı etkileri nelerdir?

Kuduz kurtta ruhsal davranış değişikliği oluşmaktadır. Işıktan ve sesten irkilirler. Karanlık bölgeleri tercih etmektedirler. Aynı zamanda havayı ısırma hareketi yapmaktadırlar ve çok az su içebilirler ve salyaları akar. 3 veya 7 gün içerisinde saldırganlıkları daha fazla artmaktadır. Işığa bakamaz, sudan korkarlar, gözlerde asimetri meydana gelmektedir ve her şeyi saldırırlar. Su görünce aşırı derecede korku hali, kuduz hastalığının en belirgin belirtisidir. Bu korkunun sebebi ise yutkunma güçlüğünün olmasından kaynaklanmaktadır. Yiyecek maddesi olmayan şeyleri de ısırmaya başlarlar. Kaslarında güçsüzlük başlayarak arka ayaklarında felç meydana gelir. En son olarak da ölüm ile sonuçlanır.

Merkezi sinir sisteminin yoğun şekilde etkilendiği kuduz kurtta, çeşitli halüsinasyonlar görmeye başlamaktadır. Yoğun sinirsel ve saldırgan nöbetlerin oluşmasından dolayı her yere saldırma hissiyatı gelişmektedir. Yiyecek olmayan maddelerin dahi yenilmek istenmesi en önemli belirtiler arasındadır.

" } ] }