{ "title": "Kuduz Köpek", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Kopek-76822.jpg", "date": "21.01.2024 14:45:06", "author": "mustafa gök", "article": [ { "article": "Kuduz köpek, genel olarak kuduz hastalığı kedi, köpek, çakal, tilki, yarasa gibi hasta memeli hayvanların ısırması sonucu meydana gelmektedir. Kısacası kuduz, ölümle biten bir virüs hastalığı denilebilir. Evcil olarak beslenilen hayvanların çoğunda da görülmektedir. Bunun için aşılarının düzenli bir şekilde yapılması önemle tavsiye edilir. Kuduz köpek, günümüzde kuduz hastalığının bulaşmasını sağlayan hayvanların başında gelmektedir.

Kuduz Köpek Belirtileri Nelerdir?
Genellikle evcil hayvan olarak evde köpek beslenildiği için kuduzun en çok görüldüğü hayvan olarak bilinmektedir. Gözle görülür bir şekilde farkına varılır. Kuduzun köpek tarafından salyası, sıyrık ya da çatlamış olan deriye göze ve ağza temas etmesiyle, salyası ile tasmasının yaralı deri ile temas etmesi ile buluşmaktadır. Diğer taraftan ise kuduz köpek tarafından tırmıklanarak meydana gelen yaralanmalar günümüzde en çok görünen rastlantılar olarak görülmektedir. Kuduz köpeğinin kuduz hastası olmadan yapılması gerekenler arasında aşılarının tam olması önem taşır. Kuduz köpek, hastalığın vermiş olduğu yan etki ile oldukça yırtıcı duruma geldiği için yakın temastan uzak durulmalıdır. Acilen karantina altına alınarak köpek veya kuduz hastası olan hayvanlar içinde yararlı olacaktır.

Kuduz köpek, başı boş bırakıldığında ise de çevreye zarar teşkil ettiği için bu durumun acil ve önem teşkil ettiği için yeterince duyarlı olunması gereklidir. Sokaklarda başı boş bırakılan kuduz köpeklerin ve benzeri kuduz hastalığı taşıyan hayvanların yok edilmesi kesin çözümdür. Halk sağlığı açısından, bu hastalığın giderek yaygınlaşması önlenmeye çalışılıyor. Kuduz köpek sayısı oldukça fazla olduğu için tipik bir hastalık durumuna gelmiştir. Bunun için ilk olarak kuduz köpeğin kimin olduğu, aşılı olup olmadığı araştırıldıktan sonra, kuduz köpek karantina altında tutulması gereklidir. Böylelikle tedavi yöntemleri ve iyileştirme süreci başlar. Eğer ki hastalık ilerlemiş durumdaysa imha kuduz köpeğin imha edilmesi kaçınılamaz hale gelmiştir. Kuduz köpek saldırısına maruz kalmamak için mutlaka yetkili mercilere başvurulması hayati önem taşır. Aksi takdirde her ferdin başına gelebilecek bir durumdur.
" } ] }