{ "title": "Kuduz Kedi", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Kedi-55668.jpg", "date": "20.01.2024 18:48:16", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Kuduz kedi köpek, kurt, ayı, eşek, sırtlan, çakal gibi bütün Doğada yaşayan memeli hayvanların hepsinin aşılanması gerekir. Çünkü kuduz hayvanın ısırması sonucunda enfekte olan tükürüğün bütünlüğü bozulmuş olur. Kuduz virüsünü diğer hayvanlara yarasaların bulaştığı sanılmaktadır. Avlanırken karınlarını doyurmaya çalışan yarasalar kuduz virüsünü fare gibi küçük hayvanlara bulaştırmaktadırlar ve bu tür küçük hayvanlarla beslenen kurt, çakal, tilki gibi hayvanlar kuduz olurlar. Hayvanların derisi ile veya mukoza yoluyla temas etmiş akut beynin iltihaplanması sonucunda ölümle biten önemli bir virüs çeşididir.

Kuduz kedi belirtileri nelerdir?

Kuduz kedi virüsü kapmış fare ile beslenirken kendisine virüs bulaştırmış olur. Kedi kuduz olduktan hemen sonra vücudunda yüksek derecede ısı oluşur ve bir süre sonra hayvan ısırıldığı yeri tırmalamaya ve sürekli olarak kaşınmaya başlar. Kedi virüsü kaptıktan kısa bir süre sonra karanlık ve kuytu ortamlarda olmayı tercih eder ve bu dönemlerde çok fazla saldırganlaşarak uzun uzun miyavlar ve hırlama şeklinde ses çıkarırlar. Bu hayvanlar ilk ısırıldıkları zamanda çok fazla ürkek olurlar ancak kısa bir süre sonra yabancı cisimlere karşı ilgileri artmaya başlar ve hiç alışkın olmadıkları yiyecekleri yeme isteği oluşur. Kuduz kedi ilk ısırıldığı dönemlerde çok fazla su içer ve çok sık idrara çıkar. Kedinin bir süre sonra gözlerinde aşırı derecede kızarıklık ve şişlikler görülür ve bu süreçteki kuduz kedinin yutkunması zorlaşacak ve imkânsız bir hal alacaktır. Bundan dolayı kediler hiçbir şey yiyip içemez ve sudan nefret ederler. Bu hayvan yutkunamadığı için nefes almakta bile zorlanır ve ne yazık ki kuduz kedi kısa bir dönem sonra felç geçirerek 7 gün içerisinde feci bir şekilde can verir.

Kuduz Kedi nasıl anlaşılır?

Kuduz virüsü olan hayvanların virüs tükürük bezlerine yerleşerek insanlar ve hayvanların ısırılması sonucunda bunlara bulaşır Kuduz kedilerde şiddetli olarak ısırma isteği oluşur. Hatta ısırma isteği o kadar çoğalır ki havayı ısırmaya çalışırlar. Kuduz kedi evde beslenen evcil bir hayvan ise bu virüslü süre zarfında sahibini dinlemez ve evi terk eder ve normal zamanlarda köpeklerden korkan kediler kuduz virüsünü aldıkları dönemde asla korkmaz ve tam tersine köpeklere saldırırlar. Yılan, balık, kuş ve kertenkele gibi hayvanlar kuduz virüsünü vücutlarında barındırmazlar.

Kuduz hastalığın bulaşma şekli nasıldır?

Kuduz kedilerin virüsü ısırılmakla bulaşır. Veya kuduz hayvanın etinin yemekle bulaşır. Ayrıca hayvanların salyalarının olduğu yere temas ile bulaşır. Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde kesik ya da çizik yara olması virüsün size bulaşması için yeterli bir sebeptir ya da bu hayvanlar tarafından ısırılarak virüs size bulaşır bu yüzden evde evcil hayvan besleyen kişilerin hayvanlarını belirli dönemler içerisinde mutlaka bir veterinere götürerek kontrollerini yaptırmaları gerekir. Veterinerin uygun gördüğü zamanlarda kedinize belirli aşıları yapılarak kuduz virüsüne yakalanma riskini ortadan kaldırır. Ayrıca saldırganlaşan kuduz kedi veteriner tarafından 10 gün kapalı bir ortamda gözlem altında tutulur eğer ki bu hayvan 10 gün içerisinde ölürse mutlaka o bölge Karantina altına alınır. Çevrenizde kuduz olduğundan şüphelendiğiniz hayvanları mutlaka hayvancılık müdürlüklerine belediyelere veya muhtarlıklara bildirmeniz gerekir.
" } ] }