{ "title": "Kuduz İnek", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Inek-15933.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:07", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuduz inek; kuduz, çok ciddi ve ölümcül olabilen, bulaşıcı bir virüs rahatsızlığıdır. Tilki, sırtlan, ayı, yara, çakal gibi vahşi memeli hayvanlar ile kedi, köpek, sığır, inek, at ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülebilmektedir. Aynı zamanda bu hayvanların bulaştırdığı insanlarda görülmektedir.

Kuduz mikrobu, tükürük ve salya yolu ile bulaşmaktadır. Bu sebeple kuduz rahatsızlığı olan bir hayvanın ısırması, aynı zamanda kedi ve köpeğin patisini yaladıktan sonra tırmalaması, kişinin açık yarasının olması ve bu yarayı kuduz hastası olan bir hayvan tarafından yalanması ile insanlara bulaşmaktadır. Virüs inek vücuduna girdikten sonra ilk olarak kas hücrelerine yerleşir, buradan sinirler yolu ile beyne kadar ulaşır. Kısa zaman sonra virüs beyine yerleşerek, burada çoğalırlar ve göz, tükürük ve deri gibi organlara buradan daha çabuk ulaşırlar. Virüsün vücuda girmesi ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen zamana kuluçka dönemi adı verilmektedir. Kuluçka dönemini geçiren virüsü durdurmak artık mümkün değildir ve kuduz inek için artık sonuç ölüm ile sonuçlanacaktır. Bu sebeple tedavide mutlaka geç kalınmaması gerekir.

Kuduz ineklerde etkileşim nasıldır

İneklerde kuluçka süresi 1 veya 3 aydır. En önemli belirtiler arasında kabızlık, ıkınma ve iştahsızlık gibi belirtiler bulunmaktadır. Ayrıca sese karşı reaksiyon göstermektedir. Bu dönemde inekte süt azalması olmaktadır. İlk klinik belirtilerinde 4 veya 5 gün önce sütte, dışkıda, idrarda ve salyada virüs görülebilmektedir. Ayrıca zamanla ışığa karşı hassasiyet oluşmaktadır.

İnekte tüm sinirsel semptomlar bulunmaktadır. Zaman ilerledikçe felç belirtileri artmaktadır. Yutma güçlüğü ve ağız bölgesinde salya artışı görülmektedir. Felç ilk önce arka ayaklarda başlamaktadır. Köpek şeklinde oturma şekli yapar. Aynı zamanda inleyerek agoni haline girer ve sonuç ölüm ile sonuçlanmaktadır.

Hayvanlarda veya kuduz ineklerde çoğunlukla başlangıç belirtileri olarak ilk önce davranış değişiklikleri görülmektedir. Özellikle saldırgan tipi belirtiler ve sinirsel durumlar görülür. Daha sonra ileri safhalarda felçler, beyin iltihabı durumları ve sonunda ölüm ile sonuçlanmaktadır.

Sinirsel semptomlar görüldükten sonra 4 veya 10 gün sonra koma hali gelişir ve koma durumu çok uzun sürer. Sonuç olarak komadan sonra ölüm ile sonuçlanır.
" } ] }