{ "title": "Kuduz Hastalığı", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Hastaligi-19286.jpg", "date": "20.01.2024 16:58:49", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "
Kuduz hastalığı, hasta hayvanın ısırması sonucu, enfeksiyonlu tükürüğün veya salyanın deriye bulaşması ile meydana gelen bir virüs hastalığıdır. Bu hastalık insan ve çeşitli hayvanların merkezi sinir sistemine yerleşerek ölümle sonuçlanan ancak önlenebilir bir hastalıktır. Kuduz hastalığı köpek, kedi, koyun ve keçi gibi hayvanlardan bulaşabilmektedir. Doğal olarak insanların bu hayvanlar tarafından ısırılması sonucu bizlerde bu hastalığa yakalana bilmekteyiz. Ülkemizde genellikle köpekler tarafından ısırılma sonucu bulaşmaktadır.

Hayvanlarda Kuduz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

İlk başta hayvanın davranışlarında değişiklik görülmektedir. Evcil ve sakin hayvan hırçınlaşmış ve saldırganlaşmış bir hale gelir. Bir ısırma eğilimi görülür. Işıktan ve sudan kaçarlar. Normalde yemediği yemekleri yeme isteği gösterir. Kedi normal şartlarda köpekten korkarken hastalığa yakalanmış bir kedi, köpeklere karşı saldırgan bir rol oynar. Ağız kenarında salya akmaları görülür.

İnsanlarda Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kuduz bir hayvan ve tedavi edilmemiş bir insan virüs vücuda girdikten 40 gün sonra belirtiler görülmeye başlar. İlk evrede baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı, ısırık yerinde kaşıntı ve kuru öksürük görülmektedir. İleri ki dönemlerde insanlarda su içmeme durumunun insanlarda da görülmesi, çevredeki insanlara karşı saldırgan bir rol meydana gelmesi, sinir sistemine yerleşen virüsün, sinir sistemine zarar vermesi sonucu yutkunma ve nefes alma refleksleri kaybolur ve çift görme durumları meydana gelir.

Kuduz Hastalığı Bulaşma Süresi

Virüsün vücuda girmesi ve hastalığın meydana gelmesi arasında geçen süreye kuluçka dönemi denir. Hayvan ısırması sonucu vücuda giren virüs sinir sistemine doğru ilerleyerek beyne yerleşir. Hayvanın ısırdığı yer beyne ne kadar yakınsa hastalığın bulaşma süreci de o kadar kısa olur.

Kuduz Hastalığı Bulaşma Yolları
Kuduz Aşısı Kimlere Yapılmaz
Kuduz Hastalığı İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
" } ] }