{ "title": "Kuduz Aşısını Kim Buldu", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Asisini-Kim-Buldu-49414.jpg", "date": "20.01.2024 16:54:27", "author": "mustafa gök", "article": [ { "article": "Kuduz aşısını kim buldu, kuduz hastalığının belirtisini taşıyan, kedi, köpek veya yarasa tarzı memeli hayvanların ısırılması sonucu virüse maruz kaldıktan sonra, iyileştirmek için veya karantina konumunda bulunan, insanları koruma amaçlı yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 3 doz aşıdan sonra gelişen bağışıklık sistemi, insan vücudunda uzun ve kalıcı süreli koruma sağlar. Kuduz aşısı insanlarda zaman zaman görüldüğü gibi hayvanlarda da bazı zamanlar etkili olduğu gözlemlenmektedir. Bundan ötürü köpeklere, kedilere ve evcil hayvanlara aşı yaptırmak, kuduzun insanlara yayılmasını önlemede çok etkili ve doğru bir yöntemdir.

Kuduz aşısını kim buldu ve nasıl geliştirdi?

Louis Pasteur, ünlü Fransız kimyacı ve mikrobiyoloji biliminin önderi olarak bilinmektedir. 27 Aralık 1822 tarihinde dünyaya gözlerini açmıştır. İlk ve orta öğretimini Arbois'da gördükten başarılı şekilde gördükten sonra, Besansondaki Kraliyet Yüksek okuluna iyi bir not derecesi ile girdi. Paris'te Yüksek Öğretmen Okulunda 1845'te Lisans üstü, 1847'de doktora çalışmasını büyük bir özgüven ve başarıyla tamamlamış bulunmaktadır.

Pasteur, döneminin en sık görülen ve ipek böceğinde sıkça rastlanan ve ipek endüstrisini oldukça çok tehdit eden ölümcül hastalık üzerine çalışmaları hızla yapıyordu. 1881 yılına gelindiğinde kuduz hastalığı araştırmalarına ve kuduz aşısına büyük bir hızla başladı. Hastalığa, toprakta ölü hayvan kemiklerinde hayati belirtiler sürdüren, bir çeşit basilin sebep olduğunu çözümledi. Pasteur, 1882 yılında ise mikroskop yardımı ile dahi görmesi oldukça zor olan kuduz virüsünü bulmuştur. İleri ki zamanlarda kuduz aşısı yapılan hayvanın, omuriliğinin kurutulmasından elde edilen maddeyi, kuduz aşısı tedavisinde kullandı. O zamana kadar sadece hayvanlar üzerinde tedavi edilen kuduz aşısı, Joseph Meister adlı bir çocuğun birçok yerinden ısırılmaya maruz kalma sonucu, Pasteurun yanına getirilene kadar uygulanmamıştı. Pasteur öncelikle çekingen davranmış fakat daha sonrasında yapmak zorunda kalmıştır. Pasteur başarılı olursa, yöntemin kuduz hastalığına bir çözüm olacağını söyledikten sonra bunu denemeye karar vermiştir.

1862'de büyük bir başarı ile İlimler akademisine, 1873'te Tıp akademisine birincilik ile seçildi. 1888'de daha yeni kurulan Pasteur enstitüsünün kurucusu oldu. Pasteur, mikropların fermantasyona ve hastalığa sebep olduğunu kısa bir sürede ispatladı. Pasteur kuduz, şarbon ve tavuk kolerası gibi ölümcül hastalıklara neden olan aşıyı bulup tasdikledikten sonra başarılı bir şekilde kullanan ilk bilim adamı olmuştur.

Kuduz aşısını kim buldu dendiğinde aklımıza gelen Pasteur, sağlığında sorunlar yaşayıncaya kadar kendisini ilme vermiştir. 28 Eylül 1895'te Saint-Cloud da 73 yaşında hayata veda etmiştir. Kuduz aşıları her yaş sınırında güvenle kullanılabilir. İnsanların yaklaşık %35 ile %45'inde iğnenin olduğu yerde küçük bir kızarıklık ve ağrı oluşur. İnsanların yaklaşık %5 oranında ateş, baş ağrısı veya mide bulantısı olabilir. Kuduz mikrobuna kapıldıktan sonra, aşının kullanımında herhangi bir soruna maruz kalınmamıştır.
" } ] }