{ "title": "Kuduz Aşısı Yan Etkileri", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Asisi-Yan-Etkileri-41629.jpg", "date": "21.01.2024 22:18:51", "author": "mustafa gök", "article": [ { "article": "Kuduz Aşısının Yan Etkileri, kuduz virüsü genellikle kuduz olan hayvanın ısırması yoluyla bulaşmaktadır. Çok nadir olmakla birlikte kuduz mikrobu insanlara, hasta hayvanların tükürüğünün insanların gözüne, burun ve ağzına veya yaraya bulaşması yoluyla da geçebilir. Isırmalar dışında bir yolla kuduz bulaşması çok az görülen durumlardır. Isırık, deride tahriş, sıyrık, açık yaralar ya da mukozaların kuduz hayvanın tükürüğü veya mikrobu taşıyan diğer materyallerinin teması sonucu oluşmaktadır.

Kuduz Enfeksiyonunun Oluşmasını Önlemenin Yolları

Kuduz aşısı yan etkileri oluşumunu, önlemenin en iyi yollarından birisi de yaranın bol su ve sabunla yıkanmasıdır. Isırıklar sonrasında bir doz immün globulin ve 28 gün içerisinde uygun koşulların sağlanması durumunda toplam 5 doz olmak üzere kuduz aşısı uygulanmalıdır. İlk doz kuduz aşısı yaralanması sonrasında mümkün olan en kısa süre zarfı içerisinde uygulanması gereklidir. Aşının ilk dozunun uygulandığı gün 0. Gün olarak kabul edilir. Takip eden dozlar 3, 7, 14 ve 28. Günlerde uygulanması gerekir. Kuduz aşıları koldan kas içerisine uygulanır.

Kuduz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Nadiren baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı kas ağrısı ve baş dönmesi bildirilmiştir. Kuduz aşısı enjeksiyonu sonrası bölgesel ağrı ve düşük derecede ağrı görülebilir.
" } ] }