{ "title": "Kuduz Aşısı Nedir", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Asisi-Nedir-73996.jpg", "date": "19.01.2024 20:52:38", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kuduz aşısı nedir. Fransız kimyager ve bilim adamı Louis Pasteur tarafından keşfedilen ve aşısı geliştirilen kuduz hastalığı, rhabdovirus adı verilen bir virüs çeşidinin meydana getirdiği bir hastalık grubu olup, bu virüsün bulaştığı hayvanların insanları ısırması sonucu kuduz hastalığı olarak ortaya çıkan hastalıktır ve zamanında tedavi edilmediği takdirde %100 ölümcül sonuçları bulunmaktadır. Kuduz hastalığının ilk belirtileri on gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Kuduz şüphesi taşıyan hayvanların ısırması sonucu kuduz hastalığına yakalanma riski her zaman mevcut olduğunu göz önüne alarak en yakın bir hastanenin acil kısmına başvurulmalı kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

Kuduz aşısı nedir, kuduz aşısı yaptırmamız gereken durumlar

Kuduz hastalığı şüphesi bulunan riskli bir hayvan tarafından ısırılan bir kişinin ilk yapacağı müdahalenin başında, öncelikle hayvan tarafından ısırılan bölgeyi sabun veya dezenfekte edebilen su ile iyice yıkamaları olacaktır. Bu yapılan işlem hastalık riskini önemli oranında azaltmaya yardımcı olacaktır. Isırılan bölgenin beyne yakınlık mesafesine göre, kendisine en yakın bir hastanenin aciline gitmesi kendi sağlığı ve hastalık riskinin ortadan kaldırılması açısından oldukça gereklidir. Isırılan bölgenin beyne olan mesafesi virüsün de beyne ulaşma süresini belirleyeceğinden dolayı, virüsün yayılma ve beyne ulaşma süresi yaklaşık olarak 0-72 saat arası değişmektedir. En yakın hastaneye baş vurmadan önce eğer mümkünse ısıran hayvan yakalanmalı ve hastane tarafından on gün süresince müşahede altına alınmalıdır. Bu süre içerisinde ısıran hayvanda herhangi bir kuduz belirtisi ortaya çıkmaması durumunda, ısırılan kişi için herhangi bir tehlikeli durumun olmadığı anlaşılacaktır.

Yakalanması mümkün olmayan ve müşahede altına alınamayan hayvanın olması durumunda, yapılan testler sonucu kuduz şüphesinin pozitif çıkması halinde ise hemen tedaviye başlanmalıdır. Bunun için öncelikle ısırılan kimseye kuduz serumu verilmeli ve yaranın temizlenmeli ardından kuduz aşısı yapılmalıdır. Yapılan aşı bağışıklık kazandırma yetisi yüksek ve uygulaması kolay olan nörolojik açıdan herhangi bir yan etki yaratmayan hücre kültürü aşısı olmalıdır. Bu özellikleri bulunan aşılar hdvc ve vero aşı türleridir ve bu iki aşının da bağışıklık kazandırma etkisi ile yan etkileri de aynı olması sebebiyle, bu aşılar birlikte kullanılabilir veya herhangi bir sakıncası olmamasından dolayı tedaviye biriyle başlayıp, diğeriyle de devam edilebilir.

Kuduz aşısı nedir, uygulama şekli

Kuduz aşısı ısırılma olayının gerçekleştiği gün başlanıp, 3-7- 4-28. Gün tekrarlanmak suretiyle, toplam 5 doz halinde uygulanır. Uygulama enjektör yardımı ile kas içerisine ve kesinlikle omuz kaslarının bulunduğu bölgeden uygulanmalıdır. Kuduz aşısı Bebeklere veya çocuklara uyluk bölgesi kas içerisine yapılmalıdır. Kuduz aşısı kurallara uyulması halinde %100 gibi önemli bir koruma sağlayacaktır. Erken sağlık kuruluşuna baş vurma ve kuduz aşılarının düzenli olarak yapılması, ortaya çıkması muhtemel ölümlerin önüne geçmekte en önemli unsurdur. Kuduz aşısından sonra nadir olarak ortaya çıkan aşı yapılan bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve ateş belirtileri ortaya çıkmaktadır.
" } ] }