{ "title": "Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kuduz-Asisi-Kac-Yil-Korur-48668.png", "date": "20.01.2024 01:04:08", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur, Kuduz hastalığı memeli hayvan gurubuna giren canlılarda ve insanlarda ortaya çıkabilen bir sağlık problemidir. Kuduz hastalığı şuur kaybı, huzursuzluk ve felç gibi etkileri olan virüsler ile bulaşabilen bir hastalıktır. Kuduz virüsü taşıyan bir canlıdan salya ya da bu sıvıların açık bir yaraya bulaşması sonucu ortaya çıkabilmektedir.

Kuduz aşısı yapıldıktan sonra ömür boyunca koruma sağlamaz. Aşı yapıldığı andan itibaren bir yıllık süre boyunca koruma sağlayabilmektedir. Kuduz aşısının yapılma şekli 5 doz halinde olmaktadır. 0, 3, 7, 14 ve 28. Günlerde birer doz olacak şekilde uygulanır. Bu aşı bebeklerde anterolatoral bölgeden diğerlerinde ise intramüsküler yoldan deltoid adaleden yapılması gerekmektedir. Aşılamanın yapılması için verilen yönteme tam olarak uyulması durumunda yüzde 100 başarı sağlayabilmektedir. Kuduz hayvanlara bulaşabilen en önemli hastalıklardandır. Hayvanlardaki hastalık mikrobunun insanlara bulaşabilme yolu ise kuduz virüsü taşıyan hayvan tarafından ısırılma ile gerçekleşmektedir. Bu hastalık hafife alınmamalıdır çünkü ölüme bile yol açmaktadır. Bu nedenle ısırılmadan sonra kısa zamanda Uzman bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Kuduz aşısı kaç yıl korur konusu haricinde hangi hayvanlardan kuduz virüsünün bulaşabildiğini de bilmek gerekir.

Kuduz virüsünü taşıyabilen hayvanlar

Fare, yarasa, başıboş sahipsiz kedi ve köpekler ile vahşi ortamlarda yaşayan etobur hayvanlar bu hastalık virüsünü taşıyabilmektedir. Bunun haricinde işi gereği devamlı hayvanlarla temas halinde olan veterinerler, avcılar ve kesim işi yapan mezbaha çalışanları yılda bir kez kuduz virüsü aşısını yaptırmalıdırlar. Kuduz virüsünün bulaşmasından sonraki 1 yıl ya da 5 gün içinde hastalık belirtileri görülmeye başlanır. Virüs bulaştıktan sonra beyin ve omurilik sistemine bulaşarak sinir sisteminin uyarılmasına yol açar. Bu nedenle kaslarda ağrılı kasılma, şiddetli boğaz kası kasılması hastanın acı çekmesine neden olur. Hasta su görmekten ve su içmekten korkar hale gelir. Kuduz hastalığında ilerleme olunca ateş, baş ağrısı, ensede sertlik hissi, hızlıca nefes alıp verme, sara krizleri, bilinç kaybı ve uykusuzluk sonrasında ise felç görülebilmektedir.

Kuduz şüphelisi hayvan tarafından ısırılma durumu

Böylesi bir durumda hızlı bir şekilde önlemler alınarak tedaviye başlanmalıdır. Hastahaneye ulaşmadan önce ısırılan bölgenin alkollü su ya da sabunlu su ile temizlenmesi ve ardından bol su ile yıkanması gerekir. Bu önlemler kuduz hastalığına yol açan virüsü öldürmeye yetmez ancak hastalık virüsünün yayılmasını önler. Kuduz aşısı kaç yıl korur bilgisi kadar alınacak tedbirler de büyük önem taşımaktadır.
" } ] }