{ "title": "Köpek Kuduz Aşısı", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kopek-Kuduz-Asisi-77215.jpg", "date": "22.01.2024 01:42:59", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Köpek kuduz aşısı; Kuduz zamanında önlem alınmazsa tedavisi olmayan insanı akut beyin iltihabı sonucu ölüme götüren bir hastalıktır. Çakal, tilki, kokarca gibi vahşi hayvanlardan geçtiği gibi kedi, köpek, inek gibi evcil hayvanlardan da bulaşabilir. Düşünüldüğünün aksine fare gibi kemirgen hayvanlar taşıyıcı değildir. Kuduz mikrobunu taşıyan hayvanın ısırması ile hastalığın kişide ortaya çıkması arasında geçen süreye kuluçka süresi denir. Bu süre insanda 2 ile 8 hafta arasında değişir. Hayvan tarafından ısırılan bir insan eğer yara beyine yakın bir yerdeyse hemen, değilse de en fazla 72 saat içerisinde tedavi olmak zorundadır. Şüpheli hayvan tarafından ısırılan kişinin yarası mutlaka sabunlu veya deterjanlı suyla anında yıkanmalıdır. Basit gibi görünse de bu riski önemli ölçüde azaltan bir durumdur (%90). Isıran hayvan mümkünse karantinaya alınmalı ve 10 gün gözlenmelidir. Eğer 10 gün içerisinde ölürse kuduz hastalığı kesindir ve olay yeri etrafı da karantina bölgesi ilan edilmelidir.

Köpek kuduz aşısı nedir nasıl uygulanır?

Koldan kasa şırınga işe yapılır. 0. Gün, 3. Gün, 7. Gün, 14. Gün ve 28. Gün olmak üzere 5 doz aşı yapılır. Aşılar düzenli yapıldığı taktirde başarı şansı %100 dür. Aşı olarak sinirlere etkisi olmayan bağışıklığı artırıcı 2 çeşit aşı ülkemizde kullanılmaktadır. HDCV ve VERO kullanılan 2 aşının isimleridir. Birbirlerinin alternatifleridirler. Aşılamaya biriyle başlayıp zorunluluk halinde diğeri ile devam da edilebilir.

Ölümcül tehlikesi olduğu için aşılamanın önemini çok fazladır. Aşılama yapılmazsa; klinik belirtiler başladıktan sonra (Sudan ve aydınlıktan korkma, salya gelmesi, sara nöbetleri vs) kurtulma şansı neredeyse imkânsızdır. Bugüne kadar sadece 6 tane vakada kurtulma olmuştur.
" } ] }