{ "title": "Köpeğe Kuduz Aşısı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Kopege-Kuduz-Asisi-Nasil-Yapilir-97343.jpg", "date": "21.01.2024 08:35:13", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Köpeğe Kuduz Aşısı Nasıl Yapılır, Aşılar, hayvanların ve insanların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Aşı, genellikle hastalıkları önleme amacıyla yapılmaktadır. Aşıların düzenli bir biçimde ve gün aksatılmadan yapılması köpeklerin yakalanacağı hastalıkların bertaraf edilmesini sağlar. Henüz yavru olan köpeklerin bağışık sistemlerini güçlendirmek için ve diğer canlıların sağlığının korunması açısından aşıların önemi oldukça yüksektir. İlk olarak Kuduz hastalığı hakkında biraz bilgi sahibi olursak köpeğe kuduz aşısı nasıl yapılır sorusunun cevabını kolaylıkla verebiliriz.

Kuduz Hastalığı Nedir?

Etçil hayvanların tükürük bezlerinde bulunan ve bulaşıcı olan, ölümlerle sonuçlanabilecek beyin iltihabına neden olan beyin iltihabına kuduz hastalığı adı verilir. Köpek, kedi, kurt, tilki, çakal ve yarasa gibi hayvanlarda bulunma olasılığı oldukça yüksektir. Fare ve tavşan gibi kemirgenlerden kuduz bulaşma ihtimali yoktur. Çünkü bu hayvanlar taşıyıcı değildir.

Kuduz olan canlılarda ışığa hassasiyet oluşur. Suya bakınca ağızlarından köpük akması görülebilir. Salyaları akar ve sürekli diğer canlılara saldırma isteği görülür. Kuduz hastalığı olan bir canlı müdahale edilmemesi halinde en fazla 10 gün hayatta kalabilir.

Köpeğe Kuduz Aşısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak şunu bilmek gerekir ki köpeğe kuduz aşısı nasıl yapılır sorusundan önce, aşı uygulanacak köpeğin üzerinde parazitlerin olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer parazit bulunan köpeklere kuduz aşısı yapılırsa bu aşı, olumsuz yan etkilere neden olabilir.

Yavru köpeklerin aşılanmasına 6 veya 8 haftalıkken başlanılabilir. Köpeklerin antikor seviyesinin yükselmesi ile karma aşılar uygulanır. Kuduz aşısı köpeklerde yavru 12. Haftaya gelmeden yapılmalıdır. Kuduz aşısı yapılan köpeğin 3 aylık olmasıyla karma aşı yapılır. 3 hafta sonra ise enfeksiyonlardan korunması için köpeğe 3. Doz uygulanır. Bu aşılardan sonra yıllık aşı düzenli olarak tekrarlanır. Genellikle kuduz aşısı kas veya deriden yapılabilir.

Kuduz aşısı sonrasında köpeklerde normal olarak ateş yüksekliği görülebilir. Ancak ateş belirtisinin uzaması halinde kısa süre içinde bir veterinere başvurmak gerekir.

Önemli noktalardan biri de aşıların tarihinin geçmemesi ve aşı yapılan ortamın steril olmasıdır. Ayrıca aşılar buz kalıplarında saklanmalıdır.

Son olarak kuduz aşısı yapılan köpekler, kuduz hastalığından kesin olarak korunmayabilirler. Aşı uygulanan köpeğin, sokak köpekleri ve onların dışkıları ile temas kurmaması gerekir. Bu gibi önlemler ile kuduz aşısında tam verim alınabilir.
" } ] }