{ "title": "İnsanlarda Kuduz Hastalığı", "image": "https://www.kuduz.gen.tr/images/Insanlarda-Kuduz-Hastaligi-57262.png", "date": "21.01.2024 00:49:04", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "İnsanlarda kuduz hastalığı, kuduz insan vücudunun direk kendi ürettiği bir hastalık değildir. Kuduz olan canlı tarafından ısırılmak ya da tırmalanmak kuduz mikrobunun vücuda girişini sağlamaktadır. Erken dönem tedavide çözüm sağlanmakta fakat geç kalındığında ölümcül olmaktadır.

Kuduz hastalığı nedir?

Aslında kuduz hastalığının ana kaynağı kan emerek yaşamını sürdüren yarasalar olmaktadır. Yarasa dışındaki diğer canlılar virüs yüzünden ölmektedir. İnsanlara da daha çok virüs enfekte olmuş köpekler yoluyla bulaşmaktadır.

İnsanlarda kuduz hastalığı ilerleyişi

İnsanlarda kuduz hastalığı bulaşmadan sonra ilk etapta kaslara yerleşmektedir. Buradan periferik sinir sistemine geçiş yaparak merkezi sinir sistemini etkiler. Virüs köpeğin salyasından doğru insan vücuduna giriş yapmaktadır. Hastalık belirtilerini merkezi sinir sistemine ulaştıktan sonra vermektedir. Bundan sonraki aşamada böbrekler, tükürük bezleri, akciğerleri, karaciğer ve deri virüs ile enfekte olmaya başlamaktadır. Bu yüzden ısırılma sonrası hayvanın kuduz olduğunu bilin ya da bilmeyin derhal doktora gitmeniz gerekmektedir. Hastalığın ilk semptomları bir iki gün içerisinde boğaz ağrısı, halsizlik, depresyon, ateş ve kusma şeklinde ortaya çıkmaktadır. İnsanlarda kuduz hastalığının kesin belirtisi ise ısırılan bölgede ağrı ve kaşıntı meydana gelmesidir. Hastalık vücutta yayılmaya başladığında saldırganlık ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilk enfekte bölgesi kaslar olduğu için bölgede kasılma meydana gelmektedir. Aynı zamanda sudan korkma ortaya çıkmaktadır. Bütün bu semptomlar göründükten iki hafta sonrasında kişi komaya girerek ölmektedir. Mutlaka erken tanı ve aşı olması gerekmektedir. Aksi durumda ya ölüm ya da ciddi sakatlık meydana gelebilecektir.

Tedavi

Öncelikle ısırılan bölgenin sabunlu su ile iyice yıkanması gerekmektedir. Bu size basit bir önlem gibi görünse bile genelde riski %90 oranında azaltmaktadır. Yara bölgesine mutlaka bir antiseptik uygulaması yapılmalıdır. Enfekte sürecinde ısırığın beyine olan uzaklığı çok önemli olduğu için beyne yakın bir bölge ise derhal doktora gidilmelidir. Isıran hayvan sağlıklı görünse bile yakalanmalı ve 10 gün gözlem altında tutulmalıdır. Yara temizlendikten sonra bölgeye kuduz serumu yapılması gerekmektedir. Daha sonra aşılama süreci olmaktadır. Aşı 0, 3, 7, 14 ve 28. Günlerde yapılmaktadır. Aşılama düzgün yapıldığı takdirde ölüm riski olmamaktadır. Aşı bölgesinde nadiren ağrı, kızarma ya da şişlik olmaktadır. Görüldüğü gibi insanlarda kuduz hastalığı dikkate alınması gerekmektedir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.
" } ] }